Undersøkelse


Til de fleste pasienter anbefaler vi undersøkelse av tenner og munnhule en gang per år. Men enkelte trenger to ganger per år, samtidig som noen settes opp annet hvert år. Det er store individuelle forskjeller, og du vil få en anbefaling som passer deg og din munnhelse. Ved en undersøkelse ser vi selvfølgelig på tennene dine, tannkjøttet ditt og proteser, men også på mye annet som du kanskje ikke var klar over at vi sjekker.

Ved hjelp av røntgenbilder kan vi «se» mellom tennene, under fyllinger, på beinet rundt tannrøttene, og andre steder vi ikke kan kontrollere med det blotte øyet. Det hjelper oss å avdekke f.eks. hull/karies i en tidlig fase, slik at store kostnader kan unngås. Hull vokser over tid, og kan bli så store at tenner må rotfylles eller trekkes.

Vi ser også på slimhinnene i munnen og på tungen, dette er viktig for å avdekke slimhinneforandringer og i verste fall kreft. Kreft i munnhulen er ikke så vanlig, men likevel svært viktig å få avdekket så tidlig som mulig! En kreftoperasjon i munnhulen vil kunne gå kraftig ut over en persons livskvalitet, og hvis det oppdages tidlig vil det kunne redusere størrelsen på inngrepet og minske risikoen for spredning til resten av kroppen.

Tyggemuskulatur, ansiktsmuskulatur og kjeveledd kontrolleres også, i tillegg kjenner vi på lymfeknuter. Visste du at mange som er plaget med hodepine og stiv nakke og skuldre, kan få god hjelp av riktig behandling av tenner, kjeveledd og tyggemuskulatur? Vi bruker også tid på forebyggende behandling slik at du skal unngå unødvendige reparasjoner og få en best mulig munnhelse. I tillegg til gode råd får du selvfølgelig svar på spørsmål du måtte ha. Dersom du har behov for videre behandling lager vi en behandlingsplan tilpasset dine behov og forutsetninger, og du får et overslag over hva det kommer til å koste.

Er det mer enn et år siden du har vært til undersøkelse, eller har mistanke om hull, ikke nøl med å ta kontakt for en time hos oss!


Opplever du ubehag i forbindelse med tannlegebesøk, eller har tannlegeskrekk? Gi oss beskjed, så tar vi hensyn til dette. Vi har lang erfaring med behandling av redde pasienter. Du kan også få snakke med tannlegen du skal til i forkant av timen. Vi har tid til deg.



Fyllinger


Fyllingsmaterialer har utviklet seg svært mye siden amalgamfyllingenes tid. I dag kan vi legge tannfargede fyllinger som tilfredsstiller høye krav til både utseende og funksjon. Og du vil selvfølgelig få tilbud om bedøvelse! Bedøvelse er ikke en mangelvare, og vi er ikke «kjip på den». Før vi legger fyllingen må tannen prepareres. Det vil si at vi fjerner skadet tannvev, slik at fyllingen kan festes mot det friske i tannen. Dette gjøres på en skånsom måte som sparer så mye som mulig av tannen. Teknikkene vi bruker i dag går ut på å bore minst mulig i tannen. Dagens utstyr er også mer effektivt og bråker mindre enn det gjorde tidligere, slik at det blir en mest mulig behagelig opplevelse for deg. Vi bruker også «gummiduk» for å isolere tannen når vi legger fyllingen. På den måten slipper du å få noe «bak i halsen», og tannen vi reparerer holdes ren under prosessen og gir optimale forhold for at fyllingen skal vare så lenge som mulig. Like viktig som at fyllingen sitter godt, er at den er pusset riktig! Vi gjenskaper anatomisk korrekte former, og polerer den glatt og fin slik at den er behagelig i munnen, og ikke «tar» i andre tenner. En godt pusset fylling vil også være tettere enn en fylling som er dårlig pusset. Det er en grunn til at tennene har den formen de har fra begynnelsen. Vi etterstreber å gjenskape denne formen, slik at en tann med fylling skal ha like god funksjon som en tann uten fylling.



Tannrens, tannpleie og forebyggende behandling


Vi ønsker at alle våre pasienter skal ha en god munnhelse. Da er det viktig med forebygging av hull/karies, bittproblemer og tannkjøttsykdommer.

Profesjonell tannrens er en effektiv måte å unngå flere problemer på. Ved fjerning at tannstein og plakk forebygger man problemer og sykdom i tannkjøttet, samtidig som risikoen for å få hull reduseres.

Vi bruker moderne og skånsomt utstyr og poleringsmiddel. Dette fører til effektiv rengjøring, samtidig som det er snilt mot tennene dine.

Det du gjør på hjemmefronten er også svært viktig og vi kan hjelpe deg med kosthold og vaner som vil bedre din munnhelse.

Visste du at man kan bruke tanntråd feil? Eller pusse feil? Vi kan vise deg korrekt teknikk ved bruk av tannbørste, el-tannbørste, tanntråd, mellomromsbørster og annet hygieneutstyr, samt hjelpe deg til fornuftig valg av utstyr. Det er viktig at det ikke blir for mye når man skal stelle munnen, da «gidder man ikke». Et arsenal av hygieneprodukter koster også masse penger. Med korrekt teknikk og riktig utstyr kan du få bedre resultat med mindre arbeid!



Tanntrekking


Tennene er en viktig del av deg, og så langt det lar seg gjøre prøver vi å bevare de. Men av og til må de dessverre trekkes. Naturlig nok er det mange som gruer seg i forkant av en trekking, men heldigvis trenger det ikke å være en ubehagelig opplevelse. Vår erfaring er at de fleste er positivt overrasket etter en trekking, og føler de har gruet seg unødvendig. For at en trekking skal være minst mulig ubehagelig forklarer vi godt hva som skal skje, og hvordan det oppleves underveis. Vi bruker rikelig med bedøvelse og utfører trekkingen på en skånsom måte, slik at det blir minst mulig ubehag under og etter trekkingen. Hvordan du behandler såret etter trekkingen er også viktig for å unngå unødvendig ubehag. Derfor får du grundig informasjon om hva du skal gjøre og ikke skal gjøre etter trekkingen. Denne informasjonen får du selvfølgelig også skriftlig, da det kan være vanskelig å huske alt som blir sagt når du er på timen.



Kirurgisk fjerning av tann


«Et skummelt navn på et lite inngrep», som kan utføres med vanlig bedøvelse. Dette gjelder som regel visdomstenner, men kan også være aktuelt på andre tenner. De fleste tenner kan trekkes på vanlig måte, men av og til må de fjernes kirurgisk. Det er ikke uvanlig at det er for lite plass for visdomstenner, og da kommer de ofte ikke helt frem. Da vil de som regel være delvis dekket av tannkjøtt. Selv med nøye renhold kan det føre til irritasjon og betennelse i tannkjøttet, noe som kan være svært smertefullt. Da er det anbefalt å få fjernet visdomstannen. Noen ganger ligger også visdomstannen skjevt, og er i fare for å skade tannen foran, eller at den gnisser mot kinnet. Disse er også anbefalt å få fjernet. Vi har lang erfaring med kirurgi og bruker moderne utstyr og teknikker for at det skal bli en skånsom og behagelig opplevelse for deg. Også her er vår erfaring at pasienter er svært positivt overrasket etter en kirurgisk trekking. Som regel dekker vi også såret med kunstig bindevev (kollagen), da vi har erfart at det reduserer ubehaget i ettertid ytterligere. Før inngrepet setter vi opp en egen time for å vurdere din tann og se om det er spesielle forhold vi må ta hensyn til. Vi planlegger behandlingen ut fra dine forutsetninger, og vurderer om det f.eks. er behov for premedisinering/beroligende. Du vil bli godt informert om hva du må tenke på i forkant av timen, hvordan operasjonen skal foregå, og du vil selvfølgelig få god informasjon både muntlig og skriftlig i etterkant. Vi setter av god tid til selve inngrepet, bruker rikelig med bedøvelse, og har strenge rutiner for steril oppdekning for å ivareta din sikkerhet.



Munntørrhet


Munnen er starten på fordøyelsen! Tyggingen deler maten i mindre biter og spyttet hjelper til med å svelge den. Men spyttet har også mange flere funksjoner. Enzymer i spyttet gjør at nedbrytning av maten starter allerede i munnen. Spyttet smører også slimhinnene, nøytraliserer syrer og sørger for selvrensing av tennene. Ved redusert spyttproduksjon (munntørrhet) kan man naturlig nok oppleve flere ulike typer plager. Det blir vanskelig å svelge mat, vanskelig å prate, man er oftere tørst. Maten kan også smake mindre, det kan gi dårlig ånde, og man kan få svie i munnen. Pasienter som bruker proteser (gebiss) kan lettere få gnagsår i munnen. Spyttproduksjonen kan bli dårligere med alderen, men ved kraftig redusert spyttproduksjon skyldes det ofte ulike sykdommer og bruk av ulike medisiner. Spyttet er en viktig del av den naturlige beskyttelsen av tennene, dette gjør at de som er munntørre har mye større risiko for å få hull i tennene og syreskader. Da blir munnhygienen og tannpussen enda viktigere for å motvirke dette. Hyppigere sjekk hos tannlegen og fluorlakk på tennene kan også være aktuelt. Hvis man har munntørrhet kan man ha rett til å få dekket noe av kostnadene til tannbehandling av HELFO. En spyttprøve for å dokumentere dette er ofte nødvendig. Vi utfører spyttprøver, og behandling av munntørre pasienter er en del av hverdagen vår.



Rotfylling/rotbehandling


Hvis det blir store skader på en tann eller stor påkjenning for nerven inne i tannen må den av og til rotfylles. Dette kan komme av store og dype hull, slag mot tannen, eller f.eks. sprekker i tannen. I forbindelse med rotfylling vurderes også tannkjøtt og bein rundt tannen, og tannens generelle tilstand, slik at rotfylling unngås på en tann som kanskje likevel må trekkes. Når en tann rotfylles fjernes nerven inne i tannen, og røttene fylles med rotfyllingsmasse. For å få best mulig resultat ved en rotfylling er selvfølgelig ferdigheter og erfaring viktig, men like viktig er også at man er nøye og tålmodig. Rotfylling er tidkrevende presisjonsarbeid, og vi utfører dette ved hjelp av en gummiduk som isolerer tannen (kofferdam). Da sikrer vi et så rent arbeidsområde som mulig, i tillegg beskyttes pasienten mot rensemidlene vi bruker, og det er ikke noen fare for at pasienten skal få de små instrumentene vi bruker i halsen. Rotfylling utføres ofte over to separate besøk, men ligger forholdene til rette for det kan det gjøres på ett besøk. I enkelte tilfeller må det tre besøk til. Rotfylte tenner har som regel mistet mye av sin opprinnelige masse, dette gjør at de blir svakere enn andre tenner. I de fleste tilfeller ender en rotfylt tann opp med krone, ikke nødvendigvis med en gang, men på sikt. I de tilfeller det er mulig reparerer vi selvfølgelig med vanlig plastfylling i første omgang. På den måten kan tannen bevares lengre, og kostnadene for å bevare tannen fordeles ut over tid.



Kronebehandling


Hvis skaden på en tann er stor nok, må man ofte få en krone på tannen. Det kan skje dersom tannen har store fyllinger fra før, må rotfylles, eller at en tann sprekker på en slik måte at det ikke er mulig å reparere den på andre måter. En krone kan enkelt forklares som et nytt skall på tannen, som dekker hele tannens overflate (på den delen som stikker utenfor tannkjøttet). Målet med en krone er å gjenskape tannens form, slik at det blir god funksjon/tyggeevne og estetikk. For å unngå smerte utføres behandlingen med bedøvelse. Det fins flere måter å utforme en krone på, og flere ulike materialer å velge mellom. På grunn av dette er det viktig at tannlegen behersker både det tekniske ved å bore for en krone, ser det helhetlige forholdet til andre tenner, og har god kunnskap om de ulike materialene som fins, samt deres styrker og svakheter. Når det er boret for en krone tar vi en avstøpning av tennene. Denne sendes så til en tanntekniker. Det er tannteknikeren som lager selve kronen. Vi benytter oss av de erfarne og meget dyktige tannteknikerne ved Rana Tannteknikk. Så kronen du får på tannen er lokalprodusert med ypperlig kvalitet og presisjon. Alle leddene i kronebehandlingen er viktig for et perfekt resultat, både planlegging, tannlegens ferdigheter, avstøpningen, og tannteknikerens ferdigheter. I vente på den endelige kronen setter vi på en midlertidig krone, slik at det området som er boret på tannen dekkes. Når den endelige kronen er ferdig løsner vi den midlertidige kronen, og den nye kronen limes på tannen. I noen tilfeller kan den nye kronen festes midlertidig. Dette kan for eksempel være aktuelt på fortenner, hvor fargen på kronen er ekstra viktig. Da kan det være greit å prøve kronen først, og eventuelt justere litt på fargen dersom ønskelig. Kronebehandling gir et langvarig resultat, men som med alle andre reparasjoner i munnen er det ikke vedlikeholdsfritt. Renhold rundt kroner er svært viktig for å unngå at det blir hull der hvor kronen stopper og tannen begynner. Vi vil selvfølgelig

instruere deg slik at du kan holde rent på riktig måte rundt kronen!



Rotspissamputasjon


Rotfylling av en tann har som regel god prognose, og det forventes at tannen skal kunne fungere i munnen i lang tid etterpå. Dessverre er det ikke alltid slik det går. Det kan være mange ulike årsaker til det. Ved rotfylling fjernes nerven fra tannen, men en nerve kan ha flere forgreninger inne i roten, og noen ganger er det ikke mulig å fjerne alle disse forgreningene ved vanlig rotfylling. Rotfyllinger er heller ikke evigvarende. Til slutt blir de utette, og problemene rundt rotspissen kommer tilbake. I slike tilfeller kan rotspissamputasjon være et alternativ. Det er et kirurgisk inngrep som utføres under lokalbedøvelse. Dette gjøres ved at man «løfter» på tannkjøttet og går gjennom beinet inn til spissen av roten og fjerner ca. 3 mm av roten, og så legges det en liten fylling inne i roten for å sørge for at rotfyllingen blir tett igjen. Det hele lukkes etterpå men små sting. Dette kan høres voldsomt ut, men er i realiteten et lite inngrep og som regel oppleves ikke plager eller særlige smerter etter inngrepet. Selv om det alltid vil være risiko for generelle plager etter kirurgi (hevelse, smerter, blåmerker, ømhet, infeksjon, etc.), er tilbakemeldingene fra pasienter som regel at inngrepet var mye mer behagelig enn fryktet, og at de ikke har opplevd ubehag i ettertid. Ved rotspissamputasjoner dekkes deler av kostnaden av HELFO.



Mer informasjon kommer fortløpende !